Allendale Court

Blake Hopkinson Architects, Keepmoat Homes and Engie have created a landscape-led neighbourhood of mixed-residential housing located at Allendale Court in West Denton.

The site has been transformed from low-level apartment blocks to a contemporary, mixed-residential scheme designed to meet a range of housing needs for the local community.

The project successfully delivers 89 properties for the private market consisting of two/three bed terraced accommodation and three/four bedroom detached and semi-detached homes.  The scheme also offers a sheltered accommodation element with six bungalows for elderly persons accommodation and a further 12 Tyneside apartments with two/three bed provision. Allendale Court also features a unique residential housing unit to support individuals with autism and severe learning difficulties.

The focus of the mixed residential scheme was to integrate within the wider suburban setting whilst creating a unique but collective aesthetic.  Design elements are shared across the buildings with rendered panels and corner-turning windows forming key features and materials throughout.  The sheltered bungalows and apartments have been constructed to meet the needs of the end-user with focus given to improving wider green space in a bid to improve social interaction and community integration in the new development.

The public consultation process identified that existing green areas which criss-crossed the site had been adopted by local residents for dog-walking and exercise.  Blake Hopkinson focused on improving this green space to facilitate integration by local residents into the new development and retain existing mature trees for a more landscape-led neighbourhood approach.  The space was enhanced with new ecological additions including mounding and a SUDS feature to sit alongside a number of retained trees.  The resulting much-improved green space is enjoyed and frequently used by local residents.

The residential autism unit is a central part of the success of the scheme.  The unit was to provide individuals with severe autism and learning disabilities a non-clinical space for independent living in a residential location.  The completed building is contemporary in design with a number of specialist features to meet the needs of the end-user.  The unit can accommodate 15 residents within clusters of five bedrooms featuring ensuite bathrooms.  Each cluster offers communal living facilities including a lounge, dining and food prep area, storage and additional bathroom for assisted or independent bathing.  Wheelchair access is available throughout along with a fully accessible communal roof terrace space, separate recreational room and large kitchen.  The coloured glass additions provide external and internal points of interest to brighten the aesthetic of the building and complement the overall contemporary design.  Two emergency on-site bedrooms were factored into the design to cater for additional care requirements when needed.